Με μια λιτή, αλλά εντυπωσιακή τελετή έναρξης θα δοθεί το σήμα εκκίνησης του φετινού Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, στους Δελφούς.
Η ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ και το μουσικό σχήμα ΣΑΟΣ ζωντανεύουν τον α’ Δελφικό Παιάνα, στον τόπο που ανακαλύφθηκε, τους Δελφούς, στα πλαίσια της τελετής έναρξης του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022.
Με μια σεμνή και απέριττη αφή φλόγας που περιλαμβάνει μια δωρική χορευτική απόδοση και μια εντυπωσιακή μουσική αναβίωση της σύνθεσης-όπως ακριβώς διασώθηκε από την αρχαιότητα, η φετινή διοργάνωση αποδεικνύει έμπρακτα πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός μπορούν να γίνουν γέφυρα που ενισχύει τους δεσμούς των ανθρώπων με την κληρονομιά τους.
Οι Δελφικοί Ύμνοι αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα από τα ελάχιστα δείγματα αρχαίας Ελληνικής μουσικής. Ο παιάνας προς τιμήν του Απόλλωνος του Λιμένιου του Θοίνου, Αθηναίου, βρέθηκε σμιλεμένος σε έναν εξωτερικό τοίχο του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς, το 1893. Πρόκειται για ένα σπάνιο εξαιρετικό δείγμα μουσικής, από τα ελάχιστα που σώζονται αυτούσια. Οι έμπειρες καλλιτεχνικές ομάδες που πλαισιώνουν την εκδήλωση, με πολυετή παρουσία στο χώρο του ελληνικού πολιτισμού και με εξειδίκευση στην μελέτη της κινησιολογίας και μουσικής από την αρχαιότητα, θα παρουσιάσουν μια ολιγόλεπτη τελετή έναρξης, που περιλαμβάνει χόρευση του α’ δελφικού παιάνα, την αφή φλόγας με τον ύμνο του Μεσομήδους και με τον καθιερωμένο Όρκο των αθλητών με την ευχή για ευγενή άμιλλα.
7 ιέρειες και 5 μουσικοί μπροστά από το άγαλμα του Προμηθέως, σε ένα μοναδικό δρώμενο, που αναδεικνύει τις ρίζες και τον τόπο και ζωντανεύει το χθες ανάμεσα στο πολύχρωμο πλήθος ενθουσιασμένων αθλητών από όλο τον κόσμο.
Λίγα λόγια για την ομάδα «ΤΕΧΝΗΣ & ΧΟΡΟΥ ΑΤΡΑΠΟΣ»
Η ομάδα τέχνης & χορού ΑΤΡΑΠΟΣ έχει στόχο τη σύνδεση του αρχαίου χορού και πνεύματος με το σήμερα, αποκαλύπτοντας μια διαρκώς ρέουσα και εύπλαστη διαχρονικότητα μηνυμάτων που απορρέουν από την επαφή του σώματος με το πνεύμα, από τα πλούσια συμβολισμών αρχαία κείμενα και μύθους, αλλά και από τις αξίες που ενυπάρχουν μέσα στην ποιότητα κίνησης, λόγου και έκφρασης, έτσι όπως –μέσα από πηγές αντιλαμβανόμαστε ότι την προσέγγιζαν οι πρόγονοί μας.
Μέσα από το πρίσμα αυτό, η ομάδα συνεργάζεται με επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, αλλά και φορείς που στηρίζουν τη δράση αυτή, μετουσιώνοντας το χορό σε μηνύματα του σήμερα, και παρουσιάζοντας έργα, παραστάσεις και δρώμενα που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.
Η Ομάδα Τέχνης & Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ έχει πλούσια δράση και έχει παρουσιάσει θεατρικές παραστάσεις και χοροδρώμενα που αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από βαθιά έρευνα του αρχαίου χορού και των όλων των ειδών του.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2014 από την Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα, χορογράφο και artistic director της ομάδας και εμπλουτίζεται διαρκώς με επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς που αγαπούν και ερευνούν σε βάθος τον ελληνικό πολιτισμό.
Λίγα Λόγια για το μουσικό σχήμα «ΣΑΟΣ»
Το συγκρότημα SAOS, δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015, από τον Συνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη και αποτελεί καινοτομία στη Μουσική Βιομηχανία.
Η καινοτομία του συγκροτήματος SAOS είναι ότι για πρώτη φορά προσθέτει Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική με Έντεχνο ύφος σε Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, όπως του Ομήρου Ησίοδου Ανακρέοντα και άλλους πολλούς αρχαίους ποιητές και το παρουσιάζει με παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε γνωρίζει να χορεύει παραδοσιακούς χορούς είτε είναι θεατής είτε χορευτικό συγκρότημα της περιοχής.
Οι μουσικές και τα τραγούδια του SAOS είναι ενδεδυμένα με Τσέλο Γκάιντα Πνευστά Κιθάρα Λαούτο Σάζι, κριτική Λύρα, Νταούλι, Τουμπερλέκι, Μπεντίρ, Στάμνα, Πολίτικη Λύρα Σαντούρι, Αρχαία Λύρα, και δύο Φωνές , σε συνδυασμό με Ελληνικό παραδοσιακό ήχο. Για πρώτη φορά η παραδοσιακή μουσική και οι παραδοσιακοί ρυθμοί της Κρήτης, της Θράκης, του Πόντου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Ανατολικής Ελλάδας, συναντώνται με Αρχαίες Κλίμακες, Αρχαίο Στίχο και με κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες.
Η μουσική του συγκροτήματος SAOS δεν αποτελεί μόνο μια πολιτιστική προσφορά, είναι επίσης ένα εργαλείο διδασκαλίας, δεδομένου ότι βοηθά στην εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών και των παραδοσιακών χορών με τον πιο ευχάριστο τρόπο, εφόσον ενσωματώνει ένα σημαντικό μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας και Φιλοσοφίας που ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους με τις έννοιες και τα σύμβολα από τις καλές τέχνες και ρυθμούς των Αρχαίων.