Στέλιος Κολιόπουλος: Ο πρωτεργάτης των χαρτογραφήσεων του Γύρου Ελλάδος
Το μυστικό επιτυχίας των ετάπ ενός ποδηλατικού γύρου βρίσκεται στη δεινότητα των «χαρτογράφων». Των ανθρώπων εκείνων δηλαδή που αποτυπώνουν τις διαδρομές και τα σημεία ενδιαφέροντος που συναντάει το peloton.
Ο πρωτεργάτης των χαρτογραφήσεων για τον Γύρο Ελλάδας ήταν ο Στέλιος Κολιόπουλος. Ένας εξαιρετικός σχεδιαστής και λιθογράφος, εγνωσμένου κύρους όπως μαρτυρούν μεγάλοι καλλιτέχνες της εποχής (δεκαετία ’60). Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι φιλοτεχνούσε εξώφυλλα των παρουσιάσεών τους, αλλά και σειρές γραμματοσήμων.
Όμως πώς έφτασε εκεί; Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η ομάδα της ΑΕΚ κυριαρχούσε στην ελληνική ποδηλασία. Όχι μόνο γιατί ήταν η πρωταθλήτρια, αλλά γιατί οι αθλητές της ήταν, πάνω από όλα, άνθρωποι με σεβασμό για την ζωή και τις ηθικές της αξίες. Ο αείμνηστος Νίκος Καψοκέφαλος μαζί με την ομάδα του οραματιζόταν την υλοποίηση ενός ιστορικού ποδηλατικού αγώνα.
Ενός αγώνα που λίγα χρόνια αργότερα έγινε πράξη, φέροντας τον τίτλο: «Έπαθλο Αρχαιοτήτων» (σ.σ προάγγελος του Γύρου Ελλάδος). Για την υλοποίησή του, χρειαζόταν έναν άνθρωπο ειδικό στις χαρτογραφήσεις και στην αποτύπωσή τους. Κάπως έτσι, ο Καψοκέφαλος αποφάσισε να επιστρατεύσει τον φίλο του, Στέλιο Κολιόπουλο. Ο τελευταίος αγωνιζόταν στην ιστορική ομάδα του Ερμή Αθηνών (σ.σ. πλέον Μαρκοπούλου) και επιμελήθηκε την καταγραφή των διαδρομών, για την διοργάνωση του γύρου.
Ο Κολιόπουλος ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου της τεχνικής επιτροπής του αγώνα και ξεκίνησε την χαρτογράφηση με τη βοήθεια του αδερφού του, που διέθετε δίπλωμα οδήγησης μοτοσυκλέτας. Μαζί διέσχισαν τις υποψήφιες διαδρομές ώστε να αποτυπωθούν στο χαρτί και εν συνεχεία να αποφασιστεί ποιες θα αποτελέσουν τα 7 ετάπ της διοργάνωσης.
Όπως αφηγείται στο hellas-tour.gr, η κόρη του Στέλιου Κολιόπουλου, Ρίτσα (αθλήτρια και κριτής ποδηλασίας), κατά τις ημέρες διεξαγωγής του αγώνα, καθημερινώς κατέβαινε στα γραφεία της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» προκειμένου να πληροφορηθεί το τι συνέβηκε κατά την διάρκεια των ετάπ.
Σε μία εποχή που δεν υπήρχαν social media και διαδίκτυο, μάθαινε τα νέα από της τηλεφωνικές ανταποκρίσεις, σημειώνοντας τα αποτελέσματα στο χαρτί. Και όλα αυτά με ανιδιοτελή αγάπη στον αθλητισμό και τα ιδεώδη του, δίχως οικονομικό αντίκρισμα, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι του αθλητισμού εκείνη την εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέλιος Κολιόπουλος, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Ήταν διεθνής κριτής με παρουσία σε πολλούς αγώνες του εξωτερικού και συνολικά αποτελεί ένα εργάτη του αθλήματος, που πάσχισε για την ανάδειξή του όσο λίγοι στην χώρα.