Κοινωνική Ευθύνη
Η Cycling Greece, με τον Νίκο Παπαγγελή, σύμμαχος των ΑμεΑ για την συμπερίληψη στον Αθλητισμό
Η κοινωνική ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Αθλητισμού, με θετικές επιδράσεις στη κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, την υγεία, αλλά και την προσβασιμότητα.
Η Cycling Greece επιδιώκει να αναδείξει το ποδήλατο ως μέσο συμπερίληψης των Ατόμων με Αναπηρία στον Αθλητισμό αλλά και ως «όχημα» της πλήρους και αρμονικής κοινωνικοποίησής τους.
Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 γίνεται κοινωνός της προσπάθειας για την συμπερίληψη -έννοια που αναφέρεται στην αρμονική συνύπαρξη όλων των ατόμων σε μία κοινωνίας χωρίς καμία μορφή διάκρισης- και με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ως πρεσβευτή κοινωνικής ευθύνης και αγώνων τον Παραολυμπιονίκη Ποδηλάτη, Νίκο Παπαγγελή.
Ο Νίκος Παπαγγελής στα 21 του χρόνια προκρίθηκε και έλαβε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του “Τόκιο 2020”, όπου κατέλαβε την 6η θέση, ενώ έχει προκριθεί και στους φετινούς αγώνες του 2024 και μέσα από τις αθλητική του παρουσία και τις ακτιβιστικές του δράσεις, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο ευρύ κοινό, κι εκτός των φίλων της ποδηλασίας!
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα Άτομα με Αναπηρίες βιώνουν σαφώς δυσκολότερες εμπειρίες στην προσπάθειά τους για Άθληση, σε σύγκριση με τα αρτιμελή άτομα. Ειδικά, στις μικρότερες ηλικίες, τα Άτομα με Αναπηρία αντιμετωπίζουν, πολλές φορές, ανυπέρβλητα εμπόδια στη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.
Η πρόσβαση των ΑμεΑ στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που ανοίγονται με την άθληση λειτουργεί θετικά στην ψυχική και τη σωματική τους υγεία, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους.
Η προώθηση της συμπερίληψης είναι ευθύνη όλων μας! Πραγματοποιείται μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι προσιτό και φιλικό προς όλους.
Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και κτίρια, την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και την προαγωγή ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης όσον αφορά τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.
Η συμπερίληψη ως βασισμένη σε φυλή, φύλο, εθνικότητα, ηλικία, ικανότητες, σεξουαλικότητα, ειδικές ανάγκες, οικονομική κατάσταση και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Επιπλέον, η συμπερίληψη αναδεικνύει την ηθική υποχρέωση να προωθεί την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελώντας ουσιαστικά έναν πυλώνα αποδοχής.
Ο Νίκος Παπαγγελής ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδήλατο όταν έχασε το πόδι του από τον καρκίνο. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το ποδήλατο του έδωσε ελευθερία μετά τον ακρωτηριασμό, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία. Δοκίμασε πολλά αθλήματα, άλλα μόνο το ποδήλατο του προσέφερε την ελευθερία που είχε ανάγκη ως ΑμεΑ. Η αναπηρία του δεν το καθήλωσε, αλλά λειτούργησε σαν πρόκληση ώστε να πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια του.
«Το ποδήλατο μου άρεσε πιο πολύ, διότι ένιωθα πιο ελεύθερος, μπορούσα να πάω όπου ήθελα, με όποια ταχύτητα ήθελα. Ήταν “αγάπη από την πρώτη στιγμή”. Νομίζω ότι το συναίσθημα με οδήγησε εκεί, όχι η ανάγκη. Αισθάνθηκα ότι μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα. Μου έδινε την ελευθερία που δεν μπορούσα να έχω με το πρόσθετο μέλος μετά τον ακρωτηριασμό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα μάθει να είμαι τόσο πολύ ανεξάρτητος όσο είμαι τώρα».
Στόχος της Cycling Greece, είναι να ευαισθητοποιήσει τα αρτιμελή άτομα, να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τα άτομα με αναπηρίες για τη δυνατότητα ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό και όχι αναγκαστικά με τον πρωταθλητισμό, προβάλλοντας επίσης την ανάγκη για ισότητα στην άθληση.
Η Ποδηλασία μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό σπορ. Μέσω της προώθησης της κοινωνικής ευθύνης, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ποδηλατιστών που σέβονται το περιβάλλον, τους άλλους, αλλά και τον εαυτό τους.
“Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, να τον εμπνεύσει, να τον ενώσει και να αναδείξει ξανά την ελπίδα”.